top of page

Voor wie een uitgebreide uitleg wenst

Beluister de audio (10 minuten)
of lees de tekst. 

Audio over hypnose
00:00 / 10:34

Informatie over een (eerste) hypnosesessie.

 

Hypnotherapie is de ideale oplossing als je iets wilt veranderen in je leven. En dat is waarschijnlijk ook de reden dat je een afspraak wil: Er is iets in je leven dat je anders wil zien.

 

Ik vind het belangrijk om je voor een sessie voldoende te informeren. Daarom is het ook van belang dat je deze tekst volledig doorneemt. Heb je na het lezen nog vragen? Schrijf ze dan even op en neem ze mee naar de sessie zodat we deze eerst even kunnen bespreken.

 

HET IS BELANGRIJK DAT JE WEET WAT HYPNOSE IS EN WAT HYPNOSE NIET IS, WAT

JE ER ALLEMAAL MEE KAN BEREIKEN EN WAT IK VAN JOU VERWACHT EN HOE WIJ

BEIDEN JOUW SLAAGKANSEN GAAN VERHOGEN.

 

Hoe werkt hypnose nu eigenlijk?

 

Iedereen van ons heeft een onderbewustzijn, een bewustzijn en een kritische factor.

Als je een gesprek met iemand hebt, zijn jullie beiden jullie bewustzijn (ong. 5% van je zijn) aan het gebruiken.

Als je praat en luistert weet je ook dat je dat doet, je bent je daar bewust van.

In ons onderbewustzijn (ong. 95% van je zijn) zitten dan weer onze gewoontes, gevoelens, gedragingen, herinneringen, waarden en normen, ...

Tussen dat bewustzijn en dat onderbewustzijn zit de kritische factor, een soort van filter die

ervoor zorgt dat bepaalde informatie wel of niet geaccepteerd zal worden.

Dit heeft zijn goede en zijn minder goede kanten:

De goede kant is dat de kritische factor niet zomaar alle nieuwe informatie toelaat. Als ik zeg dat ik je een rode pen laat zien terwijl het duidelijk een blauwe pen is, moet je daar niet eens over nadenken. Het kost je totaal geen energie om te weten deze pen echt wel blauw is.  Dit doet de kritische factor voor jou.

De mindere kant is dat sommige problemen daardoor moeilijk zomaar op te lossen zijn omdat de kritische factor jou telkens van het tegendeel wilt overtuigen. Bijvoorbeeld wanneer in jouw onderbewustzijn geprogrammeerd staat dat jij een roker bent, op je nagels bijt of bepaalde angsten hebt, zal jouw kritische factor ervoor zorgen dat deze informatie behouden blijft, ondanks dat je op bewust niveau verandering wil.

Hier komen wij als hypnose-therapeut kijken.

Hypnose zet deze kritische factor een stukje aan de kant. Ik zeg een stukje, want je blijft je eigen waarden en normen tijdens de hele sessie en erna behouden.

 • Je gaat me horen,

 • je gaat nog steeds weten wie je bent,

 • waar je bent,

 • alles is perfect normaal.

 

Maar doordat we een opening hebben rechtstreeks naar jouw onderbewustzijn toe, gaan wij daar de veranderingen doorvoeren die je op bewust niveau wil.

Dat maakt dat er verandering plaatsvindt.

 

Voorbeeld

Als je bewustzijnsniveau een niet roker wilt zijn, gaan wij ervoor zorgen dat jouw onderbewustzijn het hiermee ook eens is en dat die jou toestaat om een niet roker te zijn, dat die innerlijke strijd wegvalt. Hetzelfde met snoepen, angsten en nog veel andere soorten problemen.

 

 

Iedereen kan in Hypnose gaan

Soms zeggen cliënten mij dat ze denken dat ze niet in hypnose kunnen gaan,

maar dit klopt niet. Iedereen die in hypnose wil gaan zal er ook ingaan.

Hypnose is een keuze.

Dit betekent ook dat je als je niet in hypnose wil gaan, er niemand is die erin zal slagen om jou in hypnose te brengen.

Jij hebt uiteindelijk gedurende de hele sessie controle.

Als je je ogen opent en beslist om uit hypnose te komen, zal je onmiddellijk uit hypnose zijn.

Er kan dus ook niemand jou iets tegen je wil laten doen.

Als ik je bijvoorbeeld tijdens een sessie vraag om je schoen uit te doen en hiermee iemand op te bellen, zal je eens moeten lachen, maar je zal het niet doen.

 

Drie voorwaarden om een goede sessie te hebben.

1. Volg de instructies van de hypnotherapeut op.

Het is erg belangrijk dat je de instructies van de hypnotherapeut opvolgt. Als ik je vraag om je iets heel goed voor te stellen, stel je dat dan ook heel goed voor.

Als ik jou vraag om een bepaald gevoel op te roepen, roep dat dan ook op. Ga niet nadenken over het hoe en het waarom, nee laat het gewoon eventjes gebeuren.

Als ik je vraag om bijvoorbeeld een rode auto voor te stellen, stel je die auto dan ook gewoon voor. Dit wil niet zeggen dat je die auto in detail moet kunnen zien, niet iedereen is even visueel ingesteld. Misschien ben je meer auditief dan visueel ingesteld en ga je eerder de motor horen draaien. Alles is goed zolang je maar je best doet.

Sommige cliënten zeggen dat ze niet kunnen visualiseren, maar ook dit klopt niet.

Iedereen kan visualiseren maar we zijn het misschien een beetje verleerd. Als ik je zeg om absoluut niet aan een blauwe ballon te denken is het erg waarschijnlijk dat er een blauwe ballon door je gedachten gaat. Wel, op dat moment ben je aan het visualiseren.

 

2. Hou je niet bezig met het hoe en het waarom

Hoe je je gaat voelen tijdens de sessie is ook voor iedereen verschillend. Iedereen ervaart hypnose anders. De ene heeft een heel relaxed, ontspannen gevoel, anderen hebben het gevoel dat ze gewoon met hun ogen toe op een stoel zitten, heel aandachtig naar iemand luisteren en nog anderen geven aan dat het een beetje raar is, ze horen mij, ze weten waar ze zijn en toch zijn ze in gedachten ergens anders.

Alles is goed en juist. Er is geen fout. Er is geen specifiek gevoel van hypnose en het gevoel heeft ook geen invloed op de sessie. Ik doe genoeg controle tijdens de sessie om te controleren of jij effectief in hypnose bent. Dus ga je niet te veel bezighouden met: ‘Ben ik nu wel in hypnose? Is dit nu hetgeen wat ik moet voelen?’ Laat dat maar aan mij over. Ik zie wanneer jij in hypnose bent en jouw kritische factor even op reis is.

De boodschap hier is duidelijk: laat het gewoon gebeuren en geniet ervan!

 

3. Motivatie

Laat jouw sessie in de eerste plaats jouw keuze zijn. Als iemand bij mij komt om te stoppen met roken maar die komt omdat vooral zijn/haar huisgenoten, partner of familie hier last van heeft, gaan we weinig slaagkansen hebben. Je moet de verandering ook echt zelf willen. Denk hier dus goed over na. Schrijf desnoods op een blad de voordelen en de nadelen op. Hoe groter jouw motivatie, hoe sneller en intenser het resultaat zal zijn.

 

HET BELANGRIJKSTE IS DAT JE MIJN AANWIJZINGEN GOED OPVOLGT, JE

CONCENTREERT OP MIJN STEM EN HET GEWOON ALLEMAAL EVENTJES LAAT GEBEUREN.

 

Aantal sessies

Soms zijn er meerdere sessies nodig om eerst de blokkades te verwerken. Daarna kan het probleem aangepakt worden. Er wordt naar gestreefd om jou te helpen met zo weinig mogelijk sessies! 

Voorbereiding als je een sessie hebt geboekt

Neem je tijd voor de sessie. Zorg dat je op tijd komt en dat je die dag niet nog honderd andere zaken moet doen. Gun jezelf dit.

Neem deze tekst nog een keer door de dag voor je sessie.

Goed om weten

 • In de buurt van de praktijk moet je je parkeerschijf leggen bij het parkeren. Vergeet dit niet. 

 • Na de sessie ben je helder en alert en kan je perfect met de wagen rijden.

 • Er is geen bankcontact aanwezig. Je kan cash betalen (graag gepast alsjeblieft) of mobiel betalen via payconiq. Een sessie kost 150€.

 • Na de sessie bespreken we de sessie NIET en het is ook belangrijk om de sessie dezelfde dag inhoudelijk met niemand anders te bespreken. Je mag natuurlijk aan het thuisfront laten weten of het leuk was maar verder niets. De dag erna mag je honderduit vertellen over je ervaring.

 • Om je privacy zo veel mogelijk te bewaren, noteer ik niets van de sessie.  Ik neem enkel enkele notities tijdens ons intake-gesprek om de sessie goed te laten verlopen, maar deze worden na je sessie ook meteen gewist. Ook je persoongegevens worden enkel gebruikt om praktische afspraken te kunnen maken.

Hoe verloopt je afspraak:

 • Je komt binnen en kan even plaatsnemen in de wachtruimte tot ik je kom halen

 • Kort intake-gesprek om het probleem te bespreken

 • Uitleg over de hypnosesessie

 • Hypnose-sessie zélf die uit 2 delen bestaat

 • Afrekenen waarbij er niet meer over de sessie wordt gepraat maar over wat je leuke plannen nog zijn voor de rest van de dag of week.

Per sessie kan er 1 probleem aangepakt worden. 

Wil je graag terugkomen om een ander probleem aan te pakken? Dat kan!

Dan is het best dat daar minstens 2 weken tussenzitten. 

Hypnotherapie antwerpen voor trauma-hypnosetherapie-Antwerpen
 • Instagram
bottom of page